Logo Mercy Ships

Opdrachtgever Stichting Bonas

BONAS (Bibliografieën en Oeuvrelijsten van Nederlandse Architecten en Stedenbouwkundigen) is het kennisportaal voor Nederlandse architectuur en stedenbouw.

Achter architectuur zit altijd een verhaal. Een kennismaking met de ideeën  van de ontwerpers brengt dat verhaal tot leven. Er zijn bouwwerken die aan gesloten burchten doen denken, terwijl andere bijna doorzichtig zijn. Soms hebben we het gevoel dat objecten echt in hun omgeving  passen. Maar ook zien we vormen die scherp contrasteren met hun naaste omgeving. Waarom? Wat geeft de 19de eeuwse parken zo’n bijzondere uitstraling? En hoe werkt de maatschappelijke ‘ímpact’ van architectuur?

De inrichting van de gebouwde omgeving staat in Nederland op een hoog  peil. Velen kennen beroemde, in hun tijd vaak spectaculaire projecten, zoals Zocher’s Vondelpark en de Beurs van Berlage in Amsterdam, Dudok’s stadhuis in Hilversum of Brinkman en Van der Vlugt’s Van Nellefabriek en Piet Bloms kubuswoningen in Rotterdam. Veel andere namen echter, ook van ontwerpers van wie het werk zeer gewaardeerd wordt, raken slechts in vakkringen bekend en verdwijnen naderhand weer uit het gezichtsveld. De meeste architecten die Berlages hogelijk gewaardeerde plan Amsterdam-Zuid bebouwden, zijn thans vergeten; hetzelfde geldt voor hen die Van Eesterens wereldberoemde Algemeen Uitbreidingsplan Amsterdam zijn gezicht gaven. Zeker wanneer er geen archieven meer resten, is het moeilijk van zulke ontwerpers de oeuvres te reconstrueren en de uitgangspunten te achterhalen waarop zij hun ontwerpbeslissingen baseerden. Zo verliest de omgeving langzamerhand een stukje identiteit.

Stichting Bonas inventariseert en ontsluit, lees hieronder meer.

Ambitie en maatschappelijke impact

Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw doet BONAS onderzoek naar het werk van de belangrijkste Nederlandse ‘omgevingsontwerpers’. Het onderzoek is tweeledig. Enerzijds worden de oeuvres van deze ontwerpers geïnventariseerd en beschreven en wordt er een essay aan hen gewijd. Anderzijds worden tijdschriftartikelen, boeken en archiefmateriaal ten behoeve van deze oeuvrelijsten ontsloten. Daarmee is BONAS het belangrijkste kennisportaal in Nederland als het gaat om documentatie over het werk van Nederlandse (interieur-)architecten, tuin- en landschapsontwerpers en stedenbouwkundigen.

Archieven  van ontwerpers bevinden zich bij verschillende instellingen, de meeste  bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, maar ook bij het Nationaal  Archief, regionale, stedelijke en plaatselijke archieven. Het bijzondere van BONAS is dat het een totaaloverzicht biedt: ontwerpers en hun werk worden in kaart gebracht, ongeacht of er archief is of waar zich dit bevindt. Indien mogelijk wordt doorverwezen naar archieven. maar aan de hand van literatuuronderzoek wordt ook werk geïnventariseerd van  ontwerpers van wie het archief verloren is gegaan. Een voorbeeld vormt  het werk van de Haagse architect Johannes Mutters jr. (1858-1930). Hij stond aan de wieg van de ontwikkeling van Wassenaar, maar zijn archief  is verloren gegaan en als architect raakte hij vergeten. Aan de hand van onderzoek in gemeente- en privé-archieven wordt, op initiatief van  BONAS, zijn oeuvre geïnventariseerd en komt het verhaal achter zijn gebouwen weer tot leven. Veel van zijn werk is thans als gemeentelijk en rijksmonument geboekstaafd.

Fondsenwervingconsultancy

Stichting Bonas heeft een ANBI status en is volledig afhankelijk van subsidies en fondsen. Hiertoe adviseert Anton van Houdt, Subsidie- en fondsenwerving consultancy en begeleid ik de stichting bij aanvragen financiële ondersteuning en het ontwikkelen van sponsoring beleid.  

Meer informatie

Benieuwd naar de voortgang van of investering in de fondsenwerving voor dit unieke project? Of wilt u interessante subsidie- of fondsenwervingskansen voor uw eigen project of organisatie onderzoeken? Neem vrijblijvend contact op met Anton van Houdt.

Share This