Logo Mercy Ships

Opdrachtgever Back to Nature Foundation

De Back to Nature Foundation haar missie is werken aan een duurzame toekomst voor de Maasai mensen en dieren in het wild door samen met de Maasai gemeenschap de natuur te herstellen en te behouden. Dit doet zij door het creëren van een natuurreservaat dat eigendom is van de gemeenschap, bouwen we aan een duurzame toekomst voor de Maasai-gemeenschap, waar ze niet worden gedwongen hun land te huren of te verkopen. Er zullen voldoende gras, bomen, water en mineralen beschikbaar zijn voor vee en dieren in het wild. Vee wordt gezonder en daardoor beter verhandelbaar. Wildlife zal toenemen, wat leidt tot meer toerisme, wat meer inkomsten genereert voor de lokale gemeenschap.

Ambitie en maatschappelijke impact

Het Masai Mara-ecosysteem wordt algemeen beschouwd als de bakermat van de mensheid en is het belangrijkste natuur- en wildgebied van Afrika. De ‘grote migratie van gnoes’ tussen de Masai Mara, Serengeti en de Loita-vlaktes werd in 2007 uitgeroepen tot het achtste wereldwonder. Het gebied is ook de thuisbasis van de ouden en de bekende Maasai-stam en hun vee. Al deze prachtige wezens van de natuur delen al zoveel jaren natuurlijke hulpbronnen en leven in harmonie met elkaar. Meer dan 50% van de fauna in Kenia leeft buiten de beschermde nationale parken.

De afgelopen 10 jaar hebben de bevolkingsgroei, klimaatverandering en privatisering van land geleid tot veel uitdagingen voor de Maasai en de natuur in dit gebied. De droge seizoenen worden langer en meer mensen en dieren in het wild zijn afhankelijk van hetzelfde stuk land. Vee wordt mager en zwak waardoor de marktwaarde enorm is gedaald. De laatste optie om eten op tafel te brengen, schoolgeld of ziekenhuisrekeningen te betalen, is om hun land te huren of zelfs te verkopen.

De rijke boeren profiteren van deze situatie en huren of kopen het land van de behoeftige Maasai-familie. De volgende actie die deze rijke boeren ondernemen, is het hele stuk land omheinen. Het gevolg hiervan is dat migratieroutes voor dieren in het wild en vee erg smal zijn geworden of zelfs volledig zijn geblokkeerd. De toegang tot water en graasgebieden is nog slechter geworden. Honger, uitdroging, overbegrazing, landdegradatie, conflicten tussen mens en natuur werden een serieus probleem. De natuurlijke habitat van de inheemse Maasai-stam (1,2 miljoen in Kenia), meer dan 95 inheemse soorten zoogdieren en 550 exotische vogels, neemt snel af. Op dit moment wordt de biodiversiteit en het culturele erfgoed van de Maasai grotendeels bedreigd.

Om een duurzame toekomst voor de Maasai mensen en dieren in het wild mogelijk te maken werkt Back to Nature Foundation samen met de Maasai gemeenschap. Om de natuur te herstellen en te behouden mogelijk te maken werkt de Foundation samen met Conservancy Groups. Elke groep bestaat uit 36 ​​grondeigenaren die samen in totaal 684 hectare eigen grond hebben. Hoe meer groepen zich bij de missie aansluiten, hoe groter de Conservancy zal worden. Dit betekent dat meer graasgebieden en migratieroutes worden hersteld en beschermd voor dieren in het wild en vee.

De belangrijkste succesfactoren zijn: een maximale veestapel (van kwantitatief tot kwalitatief vee), een systeem van wisselbeweiding, geen massale omheining van land en gezinsplanning.

Het verminderen van de veestapel is een enorme culturele uitdaging voor de Maasai. Hoe meer koeien je hebt, hoe meer aanzien en respect je krijgt in de gemeenschap. Maar door klimaatverandering en bevolkingsgroei is het verminderen van de veestapel de enige manier waarop de Maasai ook in de toekomst trotse en duurzame veehouders kunnen blijven.

Om de landeigenaren te helpen met deze missie, leid Back to Nature Foundation hen op en ondersteunt hen de eerste 5 jaar financieel. Dit stelt hen in staat om hun land te herstellen en een natuurreservaat te bouwen dat eigendom is van de gemeenschap.

Fondsenwervingconsultancy

Stichting Back to Nature Foundation heeft een ANBI status en is geheel afhankelijk van subsidies, fondsen en sponsoring. Het project bestaat uit het vinden van funding van de ambitie om een gebied van 684 hectare te herstellen, vergroenen, verwilderen en te beschermen voor de toekomst. Hiertoe zal een strategisch fondswervingsplan worden opgesteld om de uiteindelijke funding te realiseren via vrienden- en fondsenwerving.   

Meer informatie

Benieuwd naar de voortgang van of investering in de fondsenwerving voor dit unieke project? Of wilt u interessante subsidie- of fondsenwervingskansen voor uw eigen project of organisatie onderzoeken? Neem vrijblijvend contact op met Anton van Houdt.

Share This